Lær deg rett skiteknikk for langrenn

Det heter at nordmenn er født med ski på beina, men faktum er at mange aldri har lært seg de grunnleggende teknikkene for langrenn. Dersom teknikken er feil, bruker man mer krefter enn man må, og man blir raskere sliten. Derfor lønner det seg å lære grunnteknikken godt.

skiing_123683860

Basisteknikk diagonalgang

For å ha god teknikk i langrenn, må man trene balanse, koordinasjon og styrke. Begynn med å trene uten staver, for da lærer du lettere å bruke beina riktig. Ved diagonalgang, skal man ha trykket fordelt på hele foten når skien glir framover. Legg all tyngden på frasparkfoten når du sparker fra, og overfør hele kroppsvekten fra side til side når du bytter fot. Svikt litt i kneet før fraspark, men ikke overdriv. Før armene og svingbeinet (det som ikke brukes til fraspark) aktivt framover.

Staking

De senere årene har staking blitt populært. Når man staker, gjelder det å holde kroppsvekten langt fram og sette ned stavene foran skotuppene, for best mulig effekt.

Videoer på nettet

Det finnes mange videoer med skiteknikk på nettet, der man kan lære triksene fra gode og kjente utøvere. Det kan lønne seg å se på et par slike videoer for å se hvordan ting skal gjøres.