Hvordan trener eliteutøverne?

Det er litt forskjell på treningsprogrammet til en gjennomsnittsperson og treningsprogrammet til eliteutøvere. Norske skiløpere i eliteklassen er kjent for å trene svært hardt. De trener mye hardere enn utøvere fra andre land, og det er nok en del av årsaken til suksessen de norske løperne opplever.

exercise_330952553

Teknikk

God teknikk er avgjørende innen alle idretter. En utøver med god teknikk kan spare mange sekunder, enten det er i langrenn eller andre idretter. Derfor er det stort fokus på å forbedre utøvernes teknikk, og finne nye og mer effektive teknikker.

Utholdenhet

Aerob utholdenhet er svært viktig i langrenn. Høyintensiv trening øker oksygenopptaket, og er derfor en viktig del av treningsprogrammet. Men trening med lav og middels intensitet er også viktig, og mange av de beste norske idrettsutøverne gjør det meste av treningen med lav og middels intensitet. Høyintensiv trening utgjør mindre enn 20 % av utøvernes treningsprogram. Intervalltrening brukes flittig av utøverne.

Styrketrening

Men god utholdenhet hjelper ikke dersom man ikke er sterk. Fysisk styrke, både i armer og bein, er svært viktig for å oppnå gode resultater. De fleste idrettsutøvere trener mye styrke, og de fokuserer ikke bare på spesifikke muskelgrupper. Hele kroppen må være veltrent for å bli best.